Tag testen

Hvis du kan genkende din mor i beskrivelserne nedenfor, er det sandsynligt, at din mor har narcissistiske træk ...

 

Test om du genkender din egen mor....

 

Ifølge forfatteren Karyl McBride (ph.d.) lever døtre af narcissistiske mødre under ekstreme familieforhold:

 

"Moderen sender konstant signaler til datteren om, hvordan hun har behov for, at datteren skal være, i stedet for at sætte pris på det menneske, datteren i virkeligheden er."

 

Ifølge Karyl McBride er manglende empati det varemærke, som kendetegner den narcissistiske mor. Datteren af en narcissistisk mor bliver usynlig som det menneske, hun er, fordi hun skal hakke en hæl og klippe en tå for at tilpasse sig moderens behov og forventninger. Derved risikerer datteren at miste sig selv.

 

I bogen, der får den danske titel 'Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre', skriver Karyl McBride, at det mange steder er tabu at tale om narcissistiske mødre, fordi vores billede af en mor traditionelt set er indbegrebet af kærlighed, omsorg og tryghed.

 

Karyl McBride gør i bogen opmærksom på, at døtre af narcissistiske mødre ikke får noget ud af at fordømme deres mødre og se sig selv som ofre.

 

I stedet kan der ligge en fordel i at forstå, at din mor måske ikke er i stand til at elske dig, som andre mødre elsker deres døtre.

 

Karyl McBride, der er forfatter til bogen 'Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre', er selv vokset op med en mor med narcissistiske træk. I bogen trækker hun både på sine personlige oplevelser og sin faglige indsigt som terapeut.

 

Køb bogen her >>

 

Du er ikke alene...

 

Selv om de fleste døtre er vokset op med moderkærlighed, er der også kvinder, som har døjet med et kompliceret forhold til deres mor. Du får her links til artikler, hvor blandt andre skuespiller Ghita Nørby og fristør Gun-Britt Zeller er interviewet

 

Ghita Nørby havde det svært med sin mor

Vi siger, at mor er den bedste i verden og putter mødre op på piedestaler, men mange har det svært med deres mødre - hele livet

 

 

Ghita Nørby: Den perfekte kvindes datter

Ghita Nørby blev en hel skuespiller, årtier før hun blev et helt menneske. Opdraget som den søde pige, hendes dominerende mor ønskede sig. Politiken 7. juni 2009,

 

Ghita Nørbys svære opvækst: Har brugt formue på psykolog

Moderkærligheden fik Ghita Nørby aldrig at føle, og derfor havde hun brug for hjælp til at blive et menneske igen. Billedbladet.

 

Ghita Nørby: Jeg har aldrig holdt af min mor

Den folkekære skuespiller, Ghita Nørby, fortæller nu åbent om sit dårlige forhold til sin mor og den dyre terapi, der fulgte efter. Avisen 12. maj 2011.

 

Du skal ikke tro du er noget

Gun-Britt har kæmpet hårdt for at opnå den ekspertise og anerkendelse, som hun idag nyder som frisør af internationalt tilsnit og som forretningskvinde. Så bag den glamourøse overflade, som medierne viser gemmer sig en kvinde, der i det meste af sin barndom og ungdom kæmpede med manglende anerkendelse og kærlighed, selv fra mennesker der stod hende nær. Hendes forældre blev skilt og de omskiftelser i familien, der fulgte, medførte en rodløshed og en usikkerhed, som blev forstærket af forholdet til en mor , som ikke ville acceptere hende. DR 18. maj 2009.

 

Gun-Britt Zeller: Modstand gjorde mig stærk

Kendis-frisøren Gun-Britt Zeller har oplevet så meget modstand i sit liv, at hun besluttede sig for at give sin erfaringer videre i en bog, og det har gjort en forskel for en lang række kvinder. BT 20. april 2013

 

Gun-Britt Zellers hårde barndom: Tæsk, misbrug og ketogan-indsprøjtninger

I Gun-Britt Zellers barndomshjem stod dagens ret på tørre tæsk, psykisk misbrug og Ketogan-indsprøjtninger. En opvækst, der har gjort hende til den fighter, hun er i dag, afslører kendis-frisøren i sin selvbiografi. BT 24. maj 2009.

 

Gun-Britt Zeller: Jeg sluttede aldrig fred med min mor

Kendis-frisøren Gun-Britt Zeller har lidt under en svær opvækst med en mor, som tæskede hende, og det lykkedes hende aldrig at slutte fred med sin forælder. BT 10. juli 2013.

 

En dominerende mor kan ødelægge barndommen

Også kvinder kan være psykopater, og vokser man op hos en sådan mor, får man alvorlige skrammer på sjælen. Kristeligt Dagblad 11. marts 2011.

 

Klarlund: Kvinder kan også være psykopater

Når man læser om psykopater, bliver de som regel beskrevet som værende hankøn. Men hvad med de kvindelige psykopater? Er de sjældne, eller eksisterer de ikke? Politiken 21. april 2013.

 

Bli'r jeg nogensinde god nok?

Narcissistiske mødre lærer deres døtre, at kærlighed er noget, man skal gøre sig fortjent til, og døtrene fortjener kun deres mors kærlighed, hvis de gennem hele barndommen og også som voksne tilsidesætter sig selv for at leve op til hendes forventninger. Powerkvinderne.dk

 

"Opfør dig nu ordentligt over for din mor"

Døtre, der vokser op med en narcissistisk mor, oplever ofte en far, der svigter sine egne børn for husfredens skyld. Powerkvinderne.dk

 

Er det din mor?

Denne test kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt din mor har narcissistiske træk. Du kan ikke bruge den til diagnose, men blot til at blive opmærksom på problemer i forholdet mellem dig og din mor, så du selv kan tage ansvar for dit eget liv ...

(Hvor mange spørgsmål kan du svare "ja" på?)

 

 • Drejer din mor samtalen hen på sig selv, når du er i gang med at fortælle hende om dit eget liv?
 • Når du taler følelser med din mor, forsøger hun så at overgå det, du føler, med sine egne følelser?
 • Opfører din mor sig, som om hun er jaloux på dig?
 • Savner din mor evnen til at forstå dine følelser?
 • Får du kun opbakning fra din mor, når du gør ting, som afspejler, at hun er en god mor?
 • Har du altid savnet følelsesmæssig nærhed med din mor?
 • Har du altid været i tvivl om, hvorvidt din mor synes om dig eller elsker dig?
 • Gør din mor kun ting for dig, når der er andre tilstede?
 • Når der sker noget i dit liv som eksempelvis en ulykke, sygdom eller skilsmisse, reagerer din mor så på, hvordan det vil påvirke hendes liv i stedet for at tænke på, hvordan du har det?
 • Går eller gik din mor meget op i, hvad andre mennesker tænker (naboerne, vennerne, familien, kollegerne)?
 • Benægter din mor sine egne følelser?
 • Giver din mor dig eller andre mennesker skylden for, hvordan hun har det, i stedet for selv at tage ansvar for sine følelser eller handlinger?
 • Bliver din mor hurtigt såret og bærer nag i lang tid uden at løse problemet?
 • Føler du, at du var en slave af din mor?
 • Føler du, at du var ansvarlig for din mors lidelser og sygdomme (hovedpinge, stress m.v.)
 • Blev du nødt til at drage omsorg for din mors fysiske behov, da du var barn?
 • Føler du, at din mor ikke accepterer dig?
 • Føler du, at din mor var, eller er, kritisk over for dig?
 • Føler du dig hjælpeløs, når du er sammen med din mor?
 • Gør din mor dig ofte til skamme?
 • Føler du, at din mor kender dig som det menneske, du i virkeligheden er?
 • Opfører din mor sig som om, verden drejer sig om hende?
 • Er det svært for dig at føle dig som en selvstændig person – adskilt fra din mor?
 • Virker din mor falsk på dig?
 • Vil din mor kontrollere dine personlige valg?
 • Føler du, at din mor svinger fra et egoistisk til et deprimeret humør?
 • Følte du, at du skulle drage omsorg for din mors følelsesmæssige behov, da du var barn?
 • Føler du dig manipuleret, når du er sammen med din mor?
 • Oplever du, at din mor sætter pris på dine præstationer frem for på det menneske, du er?
 • Er din mor kontrollerende, og opfører hun sig som et offer eller en martyr?
 • Får din mor dig til at opføre dig anderledes, end du selv føler?
 • Konkurrerer din mor med dig?
 • Har din mor altid brug for, at tingene er på hendes måde?

 

Bemærk: Alle disse spørgsmål relaterer til narcissistiske træk. Jo flere spørgsmål, du har sat kryds ud for, desto mere sandsynligt er det, at din mor har narcissistiske træk, og at disse træk har forvoldt dig vanskeligheder både under din opvækst og som voksen.

 

Mor er den værste i verden

 

Morten Sabroes bog 'Du som er i himlen' handler om en 60-årig, der stadig rækker ud efter en mor, som ikke ville holde ham i hånden

 

Morten Sabroes bog 'Du som er i himlen' handler om en mand, der har brugt al sin – endda meget betydelige – kunnen og virketrang på et opgør med dette ophav. Blot for i en sen – muligvis endda for sen – alder at erkende, at man kun kan slå sig i tøjret. At den egentlige udfrielse først finder sted, når man omfavner det, man ikke kan flygte fra. Udfrielsen kommer, når man holder fast, indtil klippen bliver til vand. Det sker ikke med Fru Sabroe i levende live. Hun er uforsonligheden selv.

 

Morten Sabroes nye bog er dermed hans omfavnelse. Og hold op, hvor holder han fast, når han i sin søgen efter sin mor, finder sig selv. Derfor står sætningerne sine steder med blodårer, der bulner af beslutsomhed og ordene med knoer, der er hvide af vilje. Som er han i færd med at klemme livet af et spøgelse. Hvilken bitch, hvilken bog.

 

Berlingske 12. oktober 2007.