Psykologhuset Søndergaard

Hvad er narcissisme?

|

Hos en narcissist kan man genkende, at man har problemer på arbejdet, at man er utro eller at andre er sure på en, fordi man har følt sig berettiget og været fornærmede på dem.

Vi kan ikke diagnosticere dårlig adfærd. Hvis man ikke vil udredes, kan man ikke diagnosticere.

Personer med en narcissistisk personlighed har det måske fint med det, men de pårørende er påvirkede og kan føle frustration og lyst til at personen skal undersøges.

Personer der har god selvtillid og selvværd behøver ikke at stråle hele tiden. De behøver ikke at råbe op om at de har det godt. De behøver ikke nedgøre andre, for at få det bedre med sig selv. Eller fortælle alle, hvad de har udrettet.

Narcissisme adskiller sig ved, at deres motivation er rettet efter, at andre skal se det, de gør. Narcissisten har brug for, at andre ser og anerkender sejre, store biler, store donationer og prestigefyldte jobs – og det overstråler som oftest behovet for at gøre noget godt.

Narcissisten oplever usikkerheder, og når man går ind under lagene, er der er en stor, ubehagelig tomhed.

Psykologhuset Søndergaard
www.cleoh.dk

Brighton and Hove Psychotherapy

Hvad er narcissisme?

|

Narcissisme er et freudiansk udtryk, der måske er blevet mere allestedsnærværende i det sociale leksikon end noget andet, der stammer fra psykoanalysen.

I psykoterapi er narcissisme på et kontinuum [en skala] fra sund til patologisk.

Usund narcissisme er et forsvar. Generelt sker det gennem det unge spædbarns læring gennem relationelle mønstre med hans eller hendes omsorgspersoner, at han eller hun ikke kan stole på dem, hvilket fører til en 'vende sig væk fra'.

Denne 'venden sig væk fra' markerer begyndelsen på en defensiv struktur bygget op omkring selvforsyning. Det er dog ikke en selvforsyning, der er født ud af sund selvtillid, men en, der er født ud af følelsesmæssig forsømmelse.

Brighton & Hove Psychotherapy
www.brightonandhovepsychotherapy.com

narcissist.dk og EnouQh.com – vi deler citater om narcissistisk og psykisk vold.
Er du sammen med en narcissist? Tag testen her: Narcissist-testen.
Facebook: https://www.facebook.com/stoppsykvold

Vis alle citater 😘