Psykolog Frederiksberg

Kognitiv dissonans

|

Han vil gerne opretholde et billede af sig selv som den ideelle partner, den perfekte mand. Han raseri og anden urimelig adfærd vil han helst fremstille som undtagelser. Det er ikke hans sande jeg.

Du vil også helst tro, at det må være en fejl, fordi han er stresset, har sovet dårligt, er blevet fyret, eller bliver behandlet urimeligt af hans familie/chef/kolleger/venner/eks-kone.

Denne opsplitning i to helt uforenelige indre billeder af ham, kalder vi kognitiv dissonans. Du kan ikke få de to billeder til at hænge sammen i et helt, sammenhængende billede af ham. Det er som om han er to helt forskellige personer.

Du benægter, omskriver, bagatelliserer, undskylder på hans vegne. Du holder op med at fortælle om jeres konflikter og hans selvcentrerede opførsel til dine veninder og familie.

De vil enten have svært ved at tro på det, fordi han overfor dem kan opretholde en charmerende og upåfaldende facade. Eller de vil blive rystede og opfordre dig til at sige fra eller forlade ham.

Det kan føles skamfuldt at være i en relation til en person, der behandler dig på denne måde og det kan yderligere få dig til at skjule, hvad der virkelig foregår imellem jer.

Malene Kaae, psykolog
Psykolog Frederiksberg
psykolog-frederiksberg.dk

narcissist.dk og EnouQh.com – vi deler citater om narcissistisk og psykisk vold.
Er du sammen med en narcissist? Tag testen her: Narcissist-testen.
Facebook: https://www.facebook.com/stoppsykvold

Vis alle citater 😘