Narcissisme

Rigdom og narcissisme

|

Undersøgelser viser, at rigere mennesker er mere tilbøjelige til at afskære folk i trafikken og til at opføre sig uetisk i forretnings- og velgørenhedsscenarier.

Tidligere i år afslørede statistikker over gaver til velgørende formål, at mens de velhavende donerer omkring 1,3 % af deres indkomst til velgørenhed, giver de fattigste faktisk mere end dobbelt så meget, nemlig 3,2 %.

I fem forskellige eksperimenter, der involverede flere hundrede studerende og 100 voksne, fandt forskerne højere niveauer af både narcissisme og berettigelse blandt dem med højere indkomst og social klasse.

De rigere deltagere [i studiet] var også mere tilbøjelige til at være enige i udsagn som "jeg føler ærligt talt, at jeg bare er mere fortjent end andre mennesker" og placerer sig selv højere på en selvvurderet "klassestige", der indikerede stigende niveauer af indkomst, uddannelse og jobprestige.

Men hvad kom først - øgede det at opnå rigdom selvforherligelsen? Var selvfforherligede mennesker mere tilbøjelige til at søge og derefter opnå rigdom? Eller føler narcissistiske mennesker sig også særligt berettigede til at rangere sig selv højere end deres faktiske indkomst og uddannelsesniveau retfærdiggør, og derfor skaber en misvisende forbindelse mellem rigdom og narcissisme?

For at finde ud af det bad forskerne også universitetsstuderende i et eksperiment om at rapportere deres forældres uddannelsesniveau og årlige indkomst.

De med mere højtuddannede og rigere forældre forblev højere i deres selvrapporterede berettigelse og narcissistiske karakteristika.

Det tyder på, at følelsen af at være berettiget ikke er mere tilbøjelige til at blive velhavende. Rigdom kan med andre ord skabe narcissistiske tendenser - og velhavende mennesker retfærdiggør deres rigdom ved at overbevise sig selv om, at de er mere fortjent til det.

Maia Szalavitz
www.healthland.time.com

narcissist.dk og EnouQh.com – vi deler citater om narcissistisk og psykisk vold.
Er du sammen med en narcissist? Tag testen her: Narcissist-testen.
Facebook: https://www.facebook.com/stoppsykvold

Vis alle citater 😘